« terug naar vorige pagina

Medicijnrol

Als apotheek helpen wij u graag om het innemen van uw dagelijkse geneesmiddelen voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wij kunnen hiervoor medicijnrol leveren, waarin uw geneesmiddelen in zakjes verpakt zijn. Het verpakken van de medicatie in de zakjes wordt voor ons verzorgd door de firma Spits in Alkmaar. De medicijnrol wordt ook wel Baxterrol genoemd.

 


Kan ik gebruik maken van de medicijnrol?

Zorgverzekeraars hebben voorwaarden gesteld voor wanneer een cliënt gebruik mag maken van de medicijnrol. De voorwaarden kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Wij kunnen u hierover informeren. Wanneer u recht heeft op het gebruik van de medicijnrol, zullen de kosten hiervoor door uw zorgverzekeraar worden vergoed.

Wanneer u hulp krijgt met uw medicijnen door een thuiszorgmedewerker zullen uw medicijnen altijd worden geleverd in medicijnzakjes.
Wilt u zich aanmelden voor het gebruik van medicijnzakjes of wilt u als mantelzorger uw naaste aanmelden:

Direct aanmelden voor de medicijnrol

Uw thuiszorgmedewerker of uw huisarts kunnen u ook aanmelden voor de medicijnrol. Zij zullen hiervoor contact opnemen met de apotheek.

 

Wat gebeurt er na mijn aanmelding voor de medicijnrol?

Wanneer wij uw aanmelding hebben ontvangen, neemt een van onderstaande apothekersassistentes contact met u op voor een intake gesprek. Zij zijn ook uw aanspreekpunt bij vragen over de medicijnrol.

Tijdens dit intake gesprek bespreken we welke medicijnen u allemaal gebruikt en op welke tijdstippen u deze inneemt. Na dit gesprek zal een van de apothekers ook zorgvuldig uw medicijngebruik controleren en, zo nodig, overleggen met uw huisarts.

Wanneer u uw eerste rol met medicijnzakjes ontvangt, zult u ook een map met informatie ontvangen en een houder waarin u uw rol medicijnzakjes makkelijk kunt bewaren.
De kosten voor de intake worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar en bedragen € 19,95.

 

Belangrijke informatie over de medicijnzakjes/baxterzakjes:

  • Ieder zakje bevat alle soorten medicijnen van één innametijdstip. Aangezien er maar vier verschillende soorten medicijnen in een zakje kunnen, kan het zijn dat u op één innametijdstip meerdere zakjes moet gebruiken. Kijk daarom ook altijd naar het volgende zakje of daar misschien nog meer medicijnen inzitten voor hetzelfde innametijdstip.
  • Op ieder zakje staat de dag, de datum en het tijdstip van inname, maar ook welk geneesmiddel erin zit en hoe dit geneesmiddel eruit ziet (de kleur en de vorm). U kunt dus eenvoudig controleren of u de juiste geneesmiddelen inneemt.
  • U ontvangt bij de medicijnrol een actueel overzicht van uw medicijnen. Dit noemen we een toedienlijst. Als u hulp krijgt van een thuiszorgmedewerker kan zij op deze lijst afstrepen wanneer zij u uw medicijnzakjes heeft gegeven. Op deze lijst staan ook de medicijnen die niet in de zakjes verpakt kunnen worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor zalven, zetpillen, inhalatiemedicatie en oogdruppels. Daarnaast staan op dit overzicht de medicijnen waarvan u de inname zelf regelt, zoals bijvoorbeeld eventuele bloedverdunners of tabletten die u alleen af en toe gebruikt. Als er iets in uw medicijngebruik verandert, krijgt u van ons een nieuwe toedienlijst. Uw kunt deze toedienlijst ook meenemen als u een afspraak heeft bij een medisch specialist.

 

 

Hoe kan ik de medicijnzakjes het beste openen?

  • U kunt de zakjes het beste van links naar rechts over de scheurlijn afscheuren.
  • Het openen van de zakjes gaat het beste van boven naar beneden.
  • Als u problemen heeft met scheuren, knip de zakjes dan open.
  • Open de zakjes boven een tafel of dienblad zodat de tabletten niet op de grond kunnen vallen.

 

Kunnen alle medicijnen verpakt worden in medicijnzakjes?

Niet alle medicijnen kunnen verpakt worden in medicijnzakjes. Zalven, zetpillen, inhalatiemedicatie, oogdruppels kunnen nooit in de zakjes worden verpakt. Ook medicijnen die u alleen af en toe gebruikt worden niet in de medicijnzakjes worden verpakt.

 

Wat moet ik doen bij veranderingen van mijn medicijngebruik?

Om een goed overzicht te houden van uw medicatie is het belangrijk dat wijzigingen (zoals bijvoorbeeld het starten van nieuwe medicijnen of het stoppen van medicijnen) aan ons worden doorgegeven. Vooral als u naar het ziekenhuis bent geweest, is het mogelijk dat uw specialist uw medicatie verandert. Haalt u dan de medicijnen niet op in een andere apotheek, maar lever het recept bij ons in of geef het aan de verzorging. Wij zorgen ervoor dat de juiste medicatie in de medicijnzakjes komt.

 

Wat moet ik doen als ik op vakantie ga?

Wanneer u op vakantie gaat, horen we dat graag op tijd van u. We zullen dan regelen dat er voldoende zakjes zijn voor tijdens uw vakantie.

Wij helpen u graag